Hvordan læser jeg et fair isle diagram

Hvordan læser jeg et diagram, jeg skal strikke efter? Det er slet ikke så svært som du tror.  Måden diagrammet læses på er ens for Fair Isle mønstre, mønsterstrik, hønsestrik og endda hulmønstre. Her er en grundlæggende vejledning til at læse et diagram:

Farvediagrammer

Allerførst er det en god ide at finde ud af hvad symbolerne i diagrammet betyder. I et fair isle diagram, vil mønsteret der skal strikkes ofte bestå af symboler som cirkler, tern, trekanter, alle med eller uden sort farve i. Typisk vil der nedenunder diagrammet være en forklaring til det enkelte symbol. F.eks. kan der stå om den sorte firkant, at den er lig farve 1. I opskriften vil der være en henvisning til farve 1 og hvad den i den opstrikkede model er for en farve, f. eks off. white. På samme måde vil de andre farver være beskrevet. 

I nogle diagrammer bruges farver som adskillelse – det betyder hver farve svarer til en garnfarve.

Startpunkt

Find startpunktet i diagrammet, normalt er det nederst i højre hjørne. Dette er, hvor du begynder at strikke diagrammet. Dernæst læses diagrammet i den nederste linje fra højre mod venstre.

Læs pindende

Hver firkant i diagrammet vil altid repræsentere 1 maske og hver linje i diagrammet vil repræsentere 1 pind. Når der strikkes frem og tilbage på pinden, omtales det som pinde. På rundpind taler vi om omgange. (i hækling siger vi rækker).

Mønsterrapporter

Normalt vil et diagram kun vise en rapport.  En rapport er lig med gentagelse – det betyder at du hele tiden skal gentage de eks 10 masker der er i rapporten. Nogen gange sætter jeg de omkring liggende masker ind i rapporten. I sådanne tilfælde vil jeg altid sætte pile nederst udenfor diagrammet og skrive ‘gentag’ mellem pilene.  Du kan altid kontrollere om maskeantallet går op i rapporten. Hvis du eks har 120 masker på din pind, vil en rapport med 10 masker gå op. 120/10=10. Havde der derimod været 122 masker, ville rapporten ikke gå op.

Skæve mønsterrapporter

Nogle gange kan en rapport være skæv. Der kan f.eks stå: Rapporten delelig med 10 + 4 masker. Typisk vil den 7. maske være midt masken og de ekstra masker være placeret i kanten. Lad os tage et eksempel. Du ved du skal have et maskeantal på ca 120 masker. Regnestykket ser således ud: 120-4=116/10, hvilket giver et tal der ikke går op. I stedet vil 120 masker (der jo går op i 10) + 4 masker være ideelt i dette eksempel. 

Det vil også være en god ide at læse denne artikel og se den gratis video der handler om at strikke fair isle

Scroll to top