Hvordan strikker jeg efter diagram

Hvordan strikker jeg efter et diagram er en fælles praksis, når du arbejder både med enkle, men også med mere komplekse mønstre. Mønsterstrik, Fair Isle strik eller Hønsestrik, er alt sammen eksempler på teknikker der kræver et diagram for at kunne strikkes. Her er en grundlæggende vejledning til at strikke efter et diagram:

Forstå symbolerne


Diagrammet vil vise symboler, der repræsenterer forskellige masker og farver. Før du starter, skal du sørge for at forstå hvert symbol og dets betydning. Diagrammets undertekst eller vejledning skal give dig disse oplysninger.

Startpunkt

Find startpunktet i diagrammet, normalt nederst i højre hjørne. Dette er, hvor du begynder at strikke diagrammet.

Læs pindende

Diagrammer læses fra bund til top og fra højre mod venstre (i vestlige mønstertraditioner). Hver vandrette pind repræsenterer en strikkepind eller omgang (hvis der strikkes rundt). Hvis du strikker frem og tilbage på pinden, læses diagrammet på vrangsiden fra venstre mod højre.

Følg farvesymbolerne

Læs hver pind ved at strikke de enkelte farvesymbolerne. Oftest vil der kun være to farver at strikke på hver pind. 

Hold styr på rapporten – gentagelse

Alle diagrammer indeholder en rapport som skal gentages. Afkod hvor mange masker der er i det pågældende diagram. Maskeantallet skal (hvis det går op) kunne divideres uden decimaler. Gentag rapporten pinden eller omgangen rundt. Hvis rapporten ikke går op, vil mønsteret ikke komme til at passe. Det er oftest tilfældet, når du samtidig strikker udtagninger ex. under et ærme. 

Brug markører

Brug markører til at adskille rapporten i dit strikketøj. Dette gør det lettere at holde styr på, hvor du er i diagrammet. Markørerne kan fjernes når mønsteret sidder i fingrene.

Floteringer

For hver 3. masker, du strikker af en farve, er det en god ide at sno de to farvermed hinanden. På den måde dannes en lille knude der forhindrer lange tråde i at blive dannet.

Dominans

Bundfarven lægges yderst omkring pege- og langfinger. Mønsterfarven, også kaldet dominansfarven,
lægges inderst omkring pegefingeren. Sørg for at hver farve har samme placering på fingeren, ellers kan det blive at se i det færdige arbejde.

Tæl masker 

Indimellem skal du tælle dine masker for at sikre, at antallet er korrekt i forhold til diagrammet. Dette hjælper med at undgå fejl og sikrer et korrekt resultat.

Vær tålmodig

Strikning efter diagram kræver tålmodighed og opmærksomhed. Giv dig selv tid til at læse, strikke og forstå diagrammet, og tag små pauser for at undgå fejl.

Overblik

Sæt en streg på et stykke papir for hver pind du strikker – en omgangstæller, en overstregningstusch eller brug tilsvarende for at have overblik over hvor du er nået til.

Husk at hver designer kan have sin egen stil og praksis, så det er altid en god idé at læse og forstå de specifikke instruktioner, der følger med det diagram, du arbejder efter.

Nedenfor ses et eksempel på et diagram. Diagrammet er mønsteret i disse to modeller: Fnullergøjl og Unisex raglan sweater i vævestrik


Eksempel på et vævestrik diagram

 

 

Scroll to top