Strikkeprøve

En strikkeprøve er afgørende for dit resultat. Inden du begynder på dit strikkeprojekt, vil jeg derfor anbefale dig at strikke en strikkeprøve. Det er super ærgerligt at få strikket en trøje, hvorefter man opdager at strikkefastheden slet ikke passer – og dermed stå med et ubrugeligt produkt. Måske har du allerede prøvet ærgelsen over at få et projekt af pindene og dernæst opdage at trøjen er blevet alt for stor. Prøv at tænk, det tager ca. mellem 40 og 80 timer at strikke en trøje og  ca. 10 minutter at strikke en strikkeprøve!

Det er nemt at lave strikkeprøven. Hvis strikkefastheden er opgivet til eks. 24 masker X 34 pinde = 10 x 10 cm, slås masker op der svarer til ca. 12 cm i bredden. I  dette tilfælde ville jeg slå 30 masker op,  og strikke 12 cm i glatstrikning. Herefter lukkes alle masker af. Mål hvor mange masker der er på 10 cm i bredden og på 10 cm i højden. Hvis der eks. er 22 masker på de 10 cm, er prøven løsere end den skal være. I dette tilfælde skiftes til tyndere pinde. Begynd med at gå ½ nummer ned. Hvis din strikkeprøve har flere masker end opgivet som strikkefasthed, skal du skifte til grovere pinde. Begynd med at gå ½ nummer op. Alternativt kan du gå en hel størrelse op eller ned på opskriften.

Strikketeknikken til en strikkeprøve

Normalt strikkes en strikkeprøve i glatstrikning. Dvs ret på retsiden og vrang på vrang siden. Strikkeprøven skal altid strikkes i den teknik der opgives i strikkeopskriften. Hvis der eks. skrives 1/1 rib, skal strikkeprøven strikkes i en ret, en vrang på hele pinden.

Alternative garner kan anvendes, hvis blot garnet har den samme struktur og den samme strikkefasthed kan opnås.

Afvigelser

Nogen gange forekommer det, at selvom man har lavet en strikkeprøve, ændres målene, når projektet bliver ‘stort’.  Efterhånden lærer man sig selv at kende. Jeg strikker som regel løsere når jeg får mit arbejde på en rundpind, det ved jeg og korrigerer for det. Når jeg har strikket et par centimeter på mit projekt, lægger jeg et centimeterbånd hen over maskerne på strikkepinden, og måler hvor mange masker jeg har på 10 cm.

TIP

Brug din strikkeprøve som vaskeprøve i vaskemaskinen – på den måde, kan du finde ud af om dit projekt kan vaskes på maskine.

Scroll to top