Det perfekte knaphul

Det perfekte knaphul er en teknik som jeg holder meget af. Den er en af de tips og tricks mine kursister er allermest vilde med. 

Det normale knaphul 

Sædvanligvis strikkes et knaphul således: Luk x antal masker af (det maskeantal der står opgivet i opskriften). På den efterfølgende pind, slås det samme m- antal op som der blev lukket. Så vidt så godt. Udfordringen med denne metode er imidlertid den efterfølgende maske, efter aflukning, bliver meget lang. Det betyder knaphullet bliver skævt i siderne. 

Knappen til det normale knaphul

Selve knaphullet efter den normale metode har en tendens til at vokse og blive større. Derfor anbefaler jeg altid at strikke dette knaphul stramt, således knappen går ‘trægt’ igennem. Det skal nok udvide sig efterhånden som det bliver brugt.

Metoden til det perfekte knaphul

I dette eksempel går knaphullets bredde over 4 masker.

Start med at lave bunden af knaphullet.

Fra retsiden, strik til der hvor knaphullet skal være. Læg garnenden om foran arbejdet mellem maskerne. 1 vrang løs af, læg garnet mellem to masker tilbage bagved. Lad garnenden hænge, det skal ikke bruges før jeg skriver det igen. * Tag 1 maske vrang løs af. Træk 2. maske over 1. maske på højre pind uden at bruge garnenden = 1 maske lukket af *, gentag fra *-* til der er lukket 4 masker af. Nu er bunden af knaphullet lavet. Sæt masken på højre pind tilbage på venstre pind.

Den øverste del af knaphullet

Vend arbejdet om på vrangsiden. Tag garnenden frem og læg den bag ved arbejdet. * Stik spidsen af pinden ind mellem de to første masker på venstre pind, træk en maske med ud og sæt den drejet op på venstre pind *. Det er ikke helt nemt, men det kan lade sig gøre! Gentag *-* 5 gange i alt. Altså 1 gang mere end det aflukkede maskeantal. 

Alternativ måde at strikke masker op på: I stedet for at gå end mellem to masker, kan du i den første maske på venstre pind strikke 1 maske, men i stedet for at sætte den på højre pind, sættes den drejet op på venstre pind – en super metode til at strikke masker op. I dette tilfælde strikkes ligeledes 5 masker op.

Vend arbejdet om på retsiden. Tag 1. maske på venstre pind vrang løs. Løft 2. maske over 1. maske på højre pind og stram gerne lidt til. Nu er overkanten på knaphullet etableret.

Tillykke med dit første perfekte knaphul.

OBS OBS – Fordi dette knaphul bliver dejligt fast, er det nødvendigt at lukke 1 maske mere af end der står i opskriften

Et foto af det perfekte knaphul

 

Scroll to top